
Nealkoholinis Spritz: trys vasariški receptai
Nors Spritz kokteilio šaknys glūdi Italijoje, pirmąjį postūmį šiam gėrimui suteikė austrai. XIX a. pradžioje Veneto regionas priklausė Austrijos imperijai, ir austrams itališki vynai atrodė per stiprūs. Jie dažnai prašydavo vietinių į vyną įpilti „spritz“ – šlakelį vandens austrų kalba – kad gėrimas taptų lengvesnis. Ir šiandien Austrijoje populiaru vyną skiesti vandeniu – toks kokteilis vadinamas „spritzeriu“.
Spritz kokteilio versija nuo XIX a. gerokai pasikeitė. Ilgainiui paprastas vanduo virto gazuotu, ramų vyną pakeitė putojantis, o XX a. pradžioje gėrime atsirado kartieji likeriai, tokie kaip Aperol.
Spritz gimė iš noro palengvinti gėrimą ir sumažinti alkoholio kiekį, todėl nealkoholinė šio kokteilio versija – puikus pasirinkimas pradedantiesiems pažintį su nealkoholiniais gėrimais. Ji neatrodo neįprasta, bet priklausomai nuo sudėtinių dalių gali atskleisti naujų aromatų ir skonio niuansų.
Pasidalijame trimis nealkoholinio Spritz receptais ir kviečiame juos įtraukti į savo vasaros meniu:
Klasikinė versija su rožių ir levandų natomis:
- 50 ml nealkoholinio aperityvo Bel Nada L‘Aperitivo
- 100 ml putojančio nealkoholinio vyno Kolonne Null Cuvée Blanc No.01 Sparkling
- Šlakelis gazuoto vandens
- Greipfruto griežinėlis papuošimui
Visus ingredientus sumaišykite ir pilkite į taurę su ledu. Papuoškite greipfruto griežinėliu.
🌿 Gaivi rūgštelė su rabarbaro ir hibisko akcentais:
- 25 ml nealkoholinio gėrimo CROSSIP Pure Hibiscus
- 25 ml rabarbarų ir aviečių sirupo
- 100 ml gazuoto vandens
- Mėtos šakelė papuošimui
Sirupą galite pasigaminti patys, vasaros gėrybes pakaitinę su sacharoze. Jei norite sirupą laikyti iki mėnesio – cukraus naudokite tiek pat, kiek vaisių masės. Jei gaminate tik konkrečiai progai, saldumo kiekį galite mažinti, ypač jei uogos saldžios. Visus ingredientus pilkite į stiklinę su ledu ir išmaišykite.
🍊 Sodrus variantas mėgstantiems kartumą ir skonio gylį:
- 40 ml nealkoholinio biterio DJIN Spirits AmarOz
- 20 ml raudonųjų apelsinų sulčių
- 10 ml gazuoto vandens
- Apelsino griežinėlis papuošimui
Sumaišykite ingredientus ir supilkite į taurę su ledu. Papuoškite apelsino griežinėliu.